19-годишен пред Lupa.bg: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача

Светослав Орлинов работил в кафене в Свети Влас, преди да го изгонят с обиди „олигофрен”

Ексклузивно
16:23 - 15 Юли 2019
34901
19-годишен пред Lupa.bg: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача

Собственичка на кафене в Свети Влас изгони 19-годишен младеж без предоставен му трудов договор с аргумента, че е бедняк и няма на кого да се оплаче, разкри Lupa.bg. Драмата със Светослав Орлинов от Тръстеник гази чл. 172 от Наказателния кодекс, както и Кодекса на труда, коментира адвокат, запознат с темата.

Чл. 172. казва дословно: Който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия или социален произход, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

Историята започва през юни, когато младежът напуснал предишната си работа в курорта по взаимно съгласие и започнал във фирмата на Мирослава Инджова „Кафе Дюкян 1” ООД, регистрирана в Силистра на ул. „Македония” 42.

„Г-жа Инджова ми предложи да започна работа като продавач на кафе и напитки при сключване на безсрочен трудов договор. Аз приех предложението и повярвах, че в 7-дневен срок ще ми предостави за подписване трудовия договор, който тя заяви, че подготвя. Започнах изпълнение на трудовите ми задължения на обекта според устната договорка между нас. След изтичането на визираните 7 дни аз поисках официален трудов договор, но такъв не ми беше предоставен”, разказа Светослав Орлинов пред Lupa.bg.

„Въпросната дама ми каза, че ще ме уволни и по никакъв начин няма да мога да я осъдя, тъй като съм бедно момче и няма кой да се занимава с моите жалби и протести до институциите. Съпругът ѝ Георги пък ме нарече „олигофрен” и се държеше грубо и агресивно с мен, като използваше обидни квалификации. Аз съм от град Тръстеник и бях оставен без препитание в Свети Влас от тях”, конспектира скандала 19-годишният Светослав. Мирослава Инджова дори отказала да впише работните дни в трудовата книжка на момчето.

По думите му повече от 10 дни се е трудил без обещаната заплата, като разпасалите се шефове му давали само по 20 лева на ден. За щастие в Районната прокуратура в Несебър за рекордно бърз срок – само за два дни, образували досъдебно производство по жалбата, заведена под №1270/2019.

За да е пълна подигравката, шефката дори го заплашила, че ще го натопи пред полицията, че продава трева и така властите щели да обърнат внимание на нейната версия, а не на факта, че тя самата е нарушила закона. „Това е заплаха за набедяване съгласно НК и също е престъпление от общ характер“, обясни потърсеният за коментар адвокат.

Младежът все пак извадил късмет – от управата на хотел в Свети Влас веднага му предложили работа и така Светослав отново ще има препитание.