19-годишната, бита от полицаи на протеста срещу БФС, е с лека телесна повреда

Новини
12:29 - 24 Ноември 2023
1630
19-годишната, бита от полицаи на протеста срещу БФС, е с лека телесна повреда

С лека телесна повреда е 19-годишното момиче, което разказа пред bTV за брутален побой от полицаи по време на протеста срещу футболната централа миналия четвъртък.

Съдебномедицинското удостоверение доказва лека телесна повреда.

Данните идват на фона на твърденията на СДВР, че момичето е откарано за преглед във вечерта на протеста и не е имала наранявания, съобщава бТВ.

 19-годишно момиче разказа, че във вечерта на недоволството е бита и заплашвана от 4-ма униформени. 

„Просто ме събориха на земята, удряха ме, после ми казаха да стана. Станах и пак ме удариха на земята с палки и ритници. Обиждаха ме и докато ме бият ми обясняваха защо ме бият, че ще ме ритат в корема да нямам деца“, каза момичето.

На изслушване в парламента от Вътрешното министерство обясниха друго. „Веднага е транспортирана до столично лечебно заведение, където са ѝ направени пълни обстойни прегледи на всичко. Не са констатирали дори и одраскване по нея“, каза директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов.

В заключението на съдебномедицинското удостоверение е записано, че има данни за нанасяне на лека телесна повреда от длъжностни лица върху момичето. 

Към момента трима полицаи са отстранени за превишаване на правомощията си по време на протеста. Проверките продължават. А какво точно се е случило с 19-годишното момиче тепърва ще се изяснява и в хода на досъдебното производство.

Екипът на bTV изпрати до МВР въпроси по темата, както и официална покана за участие в интервю на ръководството на СДВР.

Какво казаха спортният журналист Иво Тонков, адвокатът Николай Хаджигенов и доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, гледайте във видеото: