19 производства за купуване на гласове са образувани след акции на МВР

Общество
11:55 - 23 Септември 2022
661
19 производства за купуване на гласове са образувани след акции на МВР

Акции срещу търговията с гласове в цялата страна провежда МВР по предвапрително утвърден график от края на август насам. Към момента има образувани 19 досъдебни и бързи производства, свързани с нарушения на изборните права. Получени са 99 сигнала като 75 от тях са свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, а другите са за административни нарушения, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Всички тези операции, които ще продължат да се извършват на територията на страната, имат за цел недопускане на купуването на гласове, осъществяване на корпоративен вот - в тази посока ще се насочат усилията на МВР до последния момент, включително и в изборния ден.", увери главният секретар на МВР.
С цел недопускане изкривяване на вота днес се провеждат операции в районите на Стара Загора и Добрич, съвместно с НАП, БАБХ и други контролни органи. Правят се повсеместни проверки на заложни къщи, магазини, заведения, места на сборища на криминален контингент.

В рамките на акцията в Стара Загора към момента са образувани 8 досъдебни производства и са задържани 12 лица - за наркотици, управление след употреба на наркотици, кражби, както и 3-ма обявени за издирване.

В Добрич са образувани 9 досъдебни производства, 13 са арестувани за различни престъпления.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, коментира, че акциите, които засягат целия спектър от престъпления, имат превантивен ефект и срещу търговията с гласове.

"Поехме ангажимент - основните ни действия са насочени към превенция, а вторите ни действия са насочени към издирване и установяване на лица, замесени в изборни престъпления. Това е част от превенцията. Смятаме, че борбата с престъпността по места е превенция и по отношение на нарушенията на изборния процес. Защото основната група хора, които се занимават с тази незаконна дейност по време на изборите, са хора, които по принцип се занимават с престъпна дейност. Когато полицията работи с тях в аванс, голяма част от тях се отказват да се занимават с тези практики по изборите.", коментира Демерджиев.