19 заразени с ку-треска в Габровско

Болестта протича безсимптомно

Общество
18:36 - 18 Май 2020
1953
19 заразени с ку-треска в Габровско

В три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските села Ловнидол и Крамолин и в габровското село Съботковци има 19 души, заразени с ку-треска, деветима от които са ветеринарни лекари. Положителните проби са 14, хората нямат клинични прояви и болестта протича безсимптомно, а у петима са открити антитела, което значи, че са преболедували. Това съобщи днес д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната инспекция /РЗИ/.

Заболяването не е ново, то е известно от десетилетия под името Кланична треска или Балкански грип, обясни д-р Пенчоков след заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с установеното огнище на Ку-треска в региона.

Той уточни, че огнище на болестта е имало през 70-те години на миналия век, а през 2018 година ку-треската се е върнала в Габровско, както и в други региони в страната. Предстои вземане на проби от контактните лица, въпреки, че човек не може да се зарази от други хора. Заразяването става от болни животни или от кърлежи, пренасящи болестта. Заразено месо, сирена и кашкавали, които не са добре узрели, както и непастьоризирано мляко могат да заразят хората с ку-треска, затова е много важно да не се купуват и консумират продукти, които не са преминали санитарен контрол, посочи д-р Пенчоков. По думите му животните се заразяват помежду си от общи пасища, където пасат и болни животни, болестта се пренася и от кърлежи.

Д-р Светослав Спасов, директор на ОДБХ в Габрово информира, че в средата на април са взети проби от 7 животновъдни обекта в 6 населени места от областта. Връчени са предписания на всеки от собствениците на фермите, където е имало положителни проби, а собствениците трябва да изберат дали да ваксинират животните или да ги лекуват с антибиотици.