1900 лева за „пе*ерастии“ подлудиха общинарите в Бургас

Ситуацията жестоко ескалира, когато в дискусията бяха намесени извънземните от „Междузвездни войни"

Новини
14:45 - 14 Септември 2022
8511
1900 лева за „пе*ерастии“ подлудиха общинарите в Бургас

Около 1900 лв., предвидени в актуализацията на бюджета на община Бургас за НПО-та, проповядващи ЛГБТИКю+ разбиранията, предизвикаха страшни скандали по време на редовната сесия на местния парламент.

Ситуацията жестоко ескалира, когато в дискусията бяха намесени извънземните от междузвездни войни, застреляли се едно друго по време на спор в бара на Мос Айсли, описва сагата „Флагман“.

Интересното е, че аналогията бе направена от зелената Даниела Божинова, която бе вносител на докладна за финансирането на две неправителствени организации, свързани с въпросната сложна абревиатура, описваща хомо, транс и бисексуалните хора.

Реално стартът на дискусията бе даден от общинския съветник Владимир Павлов, който обяви, че няма да подкрепи актуализацията на бюджета, ако тези средства останат заложени в него за подкрепа на организациите. 

„Това са фондации, които са провокатори и автори на п*дерастии и вие искате с парите на бургазлии да финансираме тях?

Не може това да влиза като част от актуализацията на бюджета“, каза Павлов. Той бе контриран директно от Божинова, която заяви, че той явно водел „съседски спорове с тези две организации“ и го призова да се „въздържа от реч на омразата“. 

В дискусията се включи съветникът Калояна Живкова, която обясни, че е много по-коректно заложените за организациите средства да отидат някъде, където има по-наложителна нужда. „От Сдружение „Равен старт“, които помагат за грижата на деца с увреждания, изпратиха писмо, с което заявяват, че са наели психолог, който да помага – нещо, с което малко хора биха се нагърбили.

За него обаче няма да има заплата за два месеца поради липса на средства и затова предлагам предвиденото за предложените от г-жа Божинова организации, залегнало в актуализацията на бюджета, да се прехвърли именно към това сдружение“,

каза Живкова от трибуната. Тя допълни, че групата на ГЕРБ винаги е подкрепяла предложените от Божинова други неправителствени организации, включително и тази година при приемането на Бюджета.

Нейното изказване бе категорично подкрепено от Павлов, но веднага контриран от Божинова.

„Вие сте граждани за европейско развитие на България и сте мнозинство в общинския съвет. Наскоро ЕС прие, че ЛГБТИ общността трябва да има равни права. 

Ако трябва да избираме между майките на деца с увреждания и ЛГБТИ общността, това е неравна битка и естествено, че ще спечелят майките.

Това обаче не е барът в Междузвездни войни, където застрелват междузвездно същество, защото не им харесва“, заяви Божинова, опитвайки неуспешно да направи аналогия с легендарната оригинална трилогия на Междузвездни войни, след което в залата на общинския съвет последваха подвиквания „А кой е барманът?!“.

Божинова изглежда визираше сцена, в която Хан Соло застрелва с бластер Грийдо (зелено извънземно, чието име е заигравка с думата greed = алчност).

Причината за стрелбата обаче със сигурност не е, че просто не го харесва, но аналогията все пак е интересна, тъй като под “застреляния“ Божинова очевидно визираше ЛГБТИ общността, а под „стрелеца“ – общинските съветници, против финансирането на организации от тези общности.

Общинският съветник д-р Антонио Душепеев също се намеси с рационално изказване. Той зададе въпроса защо г-жа Божинова не е избрала и харесала други организации, които да бъдат финансирани, а точно тези и намекна, че това „може да е опит“ да се подпомогне нечия предизборна кампания. Това провокира остра реакция отстрана на зелената Божинова, която заяви, че „дори не е очаквала такъв дебат“ и че

общинските съветници „нарочно противопоставят майките на деца с увреждания на ЛГБТИ общността. „Това е много хомофобско действие на този Общински съвет“, заключи тя.

В крайна сметка и решението на местния парламент бе много интересно. Актуализацията на бюджета се прие с поправки, касаещи именно това финансиране.

Така реално ЛГБТИ организациите, предложени от Божинова за финансиране, получиха едва 80 лв.

– остатъкът от предвидените общи средства за неправителствени организации, по-голямата част от които се пренасочиха към такива в подкрепа на майки на деца с увреждания и организации, помагащи на деца с аутизъм.