2/3 от албанците са песимисти за развитието на страната

От водещите политици в Албания нито един не събира одобрение над 50 процента

Балкани
15:56 - 11 Октомври 2022
1768
2/3 от албанците са песимисти за развитието на страната

Албанците показват сериозен песимизъм за пътя, по който страната им върви, и липса на ентусиазъм по отношение на политическите лидери, показва проучване на “Евронюз Албания”. 

Две трети от анкетираните смятат, че нещата в страната вървят много зле, докато 30,1 процента нямат ясно мнение. Само 9,5 на сто от анкетираните казват, че страната се развива в правилна посока.

Що се отнася до икономическото положение, близо 70 процента заявяват, че ситуацията не е добра, 23,9 процента не са решили дали албанската икономика върви нагоре или надолу, а само 6,2 на сто смятат, че тя се справя добре. Икономиката е посочена от 84,7 процента от анкетираните като един от основните проблеми в страната. Тя е следвана от емиграцията (67 процента), престъпността и корупцията (41,2 процента) и здравеопазването (27,8 процента).

От водещите политици в страната нито един не събира одобрение над 50 процента от анкетираните

Според проучването премиерът Еди Рама ( Албанската социалистическата партия) се радва на положителното мнение на 40,6 процента от участвалите в допитването. Председателят на опозиционната Демократическата партия Сали Бериша печели одобрението на едва 26,2 процента от анкетираните, като 71,5 процента са изразили отрицателно мнение за него. Само 6,7 на сто имат положително мнение за бившия президент и председател на Партията на свободата Илир Мета, а над 90 процента са изразили неодобрението си към него.

Анкетата “Барометър” е проведена в сътрудничество с местна социологическа компания, като обхваща 1000 граждани в периода между 9 и 21 септември 2022 г.