2 бона глоба за мъж, подал сигнал за див купон

Районният съд отменя санкцията заради липсата на доказателства, полицията плаща и разноските за адвокат на набедения

Новини
17:52 - 20 Юли 2021
2522
2 бона глоба за мъж, подал сигнал за див купон

Мъж отнесе 2 бона глоба, след като се оплака в полицията, че не може да спи от див купон в ромската махала на пловдивското село Маноле. За куриозния случай съобщава „Марица“, като се позовава на публикуваното преди три дни решение на Районния съд в Пловдив. 

Към 21.30 часа на 27 юни мъжът, чиито нерви били изпилени от силната музика, се обадил на тел. 112 и съобщил, че в ромската махала се вихри купон, който пречи на жителите. Сигналът бил предаден на дежурния в районното в Труд, което отговаря за реда и сигурността в селото. Пред униформения изнервения мъж отново заявил, че чува силна музика. 

Полицейски патрул тръгнал към мястото, направил обиколка на цялото село, но така и не чули да се вихрят купонджии.

Тогава било преценено, че сигналът е фалшив и че мъжът е предал невярно съобщение. Това бил повод полицаите да му съставят акт в размер на 2000 лв. 

Казусът е стигнал до съда, където глобеният мъж обжалвал. Пред магистратите съседът му казал, че към 21 часа е имало силна музика и че същата вечер не видял изобщо полиция да е посетила селото. Жената, с която подалият сигнала живее на семейни начала, също потвърдила за музиката от махалата. 

Магистратите допускат, че е възможно докато патрулът дойде музиката да е утихнала. „Фактически не се събраха никакви доказателства, че към момента на сигнала не е имало висока музика, а се установи, че едва при пристигане на патрула такава не е имало.

Могло е да се разпитат други длъжностни лица от населеното място например, особено живущи в близост до проблемното място, които да посочат наличието или липсата на подобна музика същата вечер по това време. Липсата на подобни данни обаче сочи на недоказаност на вмененото нарушение, тъй като само факта че проверка в по-късен момент поради възприятията на дежурния екип, не е достатъчно основание да се приеме, че малко по-рано музика не е имало“. 

С тези мотиви магистратите от Районния съд отменили глобата в размер на 2000 лв., наложена с акт. Освен това, полицията ще трябва да заплати и разноските за адвокат на набедения мъж от село Маноле. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата.