2 дни допълнителен отпуск за ваксинираните в Чехия

Целта на мярката е да се насърчи ваксинационната кампания

Свят
13:07 - 30 Юли 2021
3456
2 дни допълнителен отпуск за ваксинираните в Чехия

Правителството на Чехия взе решение да се дават по два допълнителни дни отпуск на онези, които са се ваксинирали срещу Covid-19. 

Целта на мярката е да се насърчи ваксинационната кампания, предаде Ройтерс.

В Чехия вече са поставени 10,19 милиона дози от ваксините срещу коронавирус, а 4,74 милиона души са напълно ваксинирани. 

"Целта е да ваксинираме максимално много хора, за да се предпазим от инфекцията, идваща отвън. Това е основната задача - ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране", каза чешкият премиер Андрей Бабиш.

В същото време американският президент Джо Байдън препоръча на Пентагона да проучи въпроса за добавяне на ваксината срещу Covid-19 към задължителната ваксинация на военнослужещите и призова щатските и местните власти да предложат по 100 долара като финансов стимул след ваксинация.

"Президентът призова щатските и местните власти да предоставят обезпечение в размер на 100 долара на всеки наскоро ваксиниран американец като допълнителен стимул за увеличаване нивата на ваксинация, за да се защити обществото и живота на хората. Министерството на финансите е готово да предостави техническа помощ на местните власти", се казва още в съобщение на Министерството на финансите на САЩ, предадено от АФП и цитирано от БГНЕС.

В САЩ са ваксинирани над 160 милиона души, което е малко под половината от населението на страната.