2 долара/час: Обвиниха Dior и Armani в трудова експлоатация на китайци

Италианската прокуратура извърши обиски във фабрики на подизпълнители на модните къщи

Стил
19:26 - 05 Юли 2024
6747
2 долара/час: Обвиниха Dior и Armani в трудова експлоатация на китайци

Италианската прокуратура извърши обиски във фабрики на подизпълнители на модните къщи Dior и Armani и обвини търговците в трудова експлоатация, пише The Wall Street Journal.

По време на полицейски акции се оказа, че нелегални мигранти работят във фабриките и получават само два долара на час. Според изчисленията на журналистите работниците във фабриките на Dior получават $57 за една произведена чанта, докато в магазините тя струва $2780.

Според материала по-голямата част от служителите са

китайски граждани, които са работили почти денонощно, включително през уикендите и празниците,

докато са живели направо във фабриката. Прокурорите казаха, че някои от работилниците в Италия са произвеждали продукти и за други модни марки.

Представители на Armani казаха пред репортери, че компанията възлага производството на GA Operations, нейната собствена производствена организация. Луксозната марка отрича неправомерни действия от страна на GA Operations.

Италианските правоохранителни органи обаче твърдят, че въпросната компания е наела подизпълнител, който от своя страна е наел неупълномощени китайски подизпълнители -

те са използвали нелегален труд, като същевременно нарушават правилата за здраве и безопасност при работа.

Четирима китайски собственици на фабрики са изправени пред отделни наказателни разследвания за незаконно посредничество при наемане на персонал.

През април Armani вече беше заподозрян в трудова експлоатация и наемане на нелегални мигранти.