2 г. затвор за фалшив сертификат? Малко е

Общество
11:17 - 06 Януари 2022
3230
2 г. затвор за фалшив сертификат? Малко е

Издаването на фалшив сертификат за ваксинация може да бъде доказано. Това обясни пред БНР адвокат Силвия Петкова.

"Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат", обясни тя по повод заявеното от премиера Кирил Петков в началото на годината, че ще бъде проверен сертификатът на всеки, починал от ковид, който е ваксиниран.

Адвокат Петкова припомни, че доказването в наказателните дела може да почива и само на косвени доказателства, ако в своята съвкупност те водят до извод за престъплението и извършителя.

По думите й лекарите и пациентите не трябва да разчитат на факта, че не всички хора формират антитела и това може да е оправдание защо някой ваксиниран само на хартия, ги няма.

Според нея може да се тества дали даден организъм наистина не може да развие антитела. Липсата на антитела може да е отправна точка за старт на разследването, смята тя.

Имаме ли един осъден лекар за издаване на фалшив сертификат и един осъден гражданин за ползването на такъв, може да бъде индикация към останалите граждани, смята адвокат Петкова.

Според нея предвиденото в момента наказание от 2 години затвор за това престъпление, трябва да се увеличи, тъй като става дума за деяния с висока обществена опасност.