2 и половина милиарда лева е проектобюджетът на София

План сметката ще бъде внесена в СОС още днес

Актуални новини
13:26 - 21 Август 2023
1663
2 и половина милиарда лева е проектобюджетът на София

Проектът за бюджет на Столична община за 2023 г. е 2 555 000 000 лева, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов представиха план сметката. 

 

Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете, посочи Фандъкова. 

Първият бюджет, внесен от нея, бил два пъти по-малък - 1,2 млрд. лв. Постигнахме това с увеличаването на собствените приходи и по-добрата събираемост, но без да увеличаваме данъци и такси, подчерта Фандъкова.

През 2010 г. собствените приходи на общината са били 460 млн. лв., а сега те ще са 930 млн. лв. През годините успяхме да защитим 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, което е почти два бюджета на общината. Това е огромен успех на целия екип, похвали колегите си Фандъкова и уточни, че си позволява тази равносметка, защото внася последния бюджет като кмет на София. 

Тя обяви, че проектобюджетът ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) още днес.

До края на месеца ще бъде организирано обществено обсъждане, а през септември предстои бюджетът да бъде гласуван. 

„Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, но ще започне работа и следващият кмет с неговия екип“, подчерта Фандъкова.