2 км под земята: Най-голямата и най-дълбока подземна лаборатория в света започна работа

Съоръжението се намира под планината Цзинпин

Актуални новини
22:30 - 07 Декември 2023
49262
2 км под земята: Най-голямата и най-дълбока подземна лаборатория в света започна работа

В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория на 2400 метра под земята, което я прави най-голямото и най-дълбокото подземно подобно съоръжение в света, съобщава Синхуа. 

Учените смятат, че мястото им осигурява „чисто“ пространство за изследване на невидимата субстанция, известна като тъмна материя във Вселената. Според тях изключителната дълбочина помага да се блокират повечето космически лъчи, които пречат на наблюдението. 

DURF, с общ капацитет на помещението от 330 000 куб. м, е вторият етап от изграждането на Китайската подземна лаборатория в Цзинпин. Строителството ѝ започва през декември 2020 г. и се извършва съвместно от Университета Цинхуа и компанията „Ялун Ривър Хайдропауър Дивелопмент“.

DURF ще се превърне в интердисциплинарен дълбоко-подземен научноизследователски център от световна класа, който ще интегрира множество дисциплини, включително физика на елементарните частици, ядрена астрофизика и природни науки, за да улесни развитието на научните изследвания в съответните гранични области, каза Юе Цян, професор в Университета Цинхуа.