2 милиона излязоха на протест в Хонконг

Полицията разчиства улиците от демонстрантите

Свят
09:15 - 17 Юни 2019
1776
2 милиона излязоха на протест в Хонконг

Хонконгската полиция започна да разчиства улиците от протестиращи, след като няколкостотин от тях останаха през нощта в района на правителствените сгради, съобщава Асошиейтед прес.
 
Властите поискаха съдействие за прочистване на улиците, но протестиращите отвърнаха с песни и някои коленичиха пред офицерите. Това стана след като демонстрантите отказаха да приемат извинението на главния администратор на града Кари Лам за начина, по който е действала със законопроекта за екстрадиция. Тя замрази законопроекта, който би засилил контрола на Китай над бившата британска колония Хонконг.
 
Около 2 милиона жители на Хонконг участваха във вчерашния протест по оценки на организаторите, а според полицията те са били 380 000.

Същевременно хонконгският продемократичен активист Джошуа Уон беше освободен от затвора, където изтърпяваше кратка присъда за ролята си в започването на протестите на "Движението на чадърите" в Хонконг през 2014 г., предадоха Франс прес и ДПА. 22-годишният Уон е един от най-известните хонконгски активисти и стана глобалното лице на протестите през 2014 г., припомня ДПА.

Уон отправи нов призив към главния администратор на града Кари Лам да подаде оставка и да отмени окончателно разглеждането на законопроект, който ще позволи екстрадиции към Китай. Тя вече не е компетентна да ръководи Хонконг, заяви той пред представители на медиите, събрали се пред затвора.