2 милиона мюсюлмани започнаха поклонението в Саудитска Арабия

Едно от най-големите религиозни събирания в света се завърна с пълна сила тази година

Новини
16:18 - 26 Юни 2023
1975
2 милиона мюсюлмани започнаха поклонението в Саудитска Арабия

Официално днес около 2 милиона мюсюлмански поклонници започнаха ежегодното поклонение хадж, като след като обиколиха най-свещеното място на исляма - Кааба - излязоха от Мека и се събраха в огромен палатков лагер в близката пустиня за ден и нощ на молитва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Едно от най-големите религиозни събирания в света се завърна с пълна сила тази година за първи път след началото на пандемията от коронавирус преди три години.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани са длъжни да извършат петдневния хадж поне веднъж в живота си, ако имат физическа и финансова възможност за това, припомня АП.

За поклонниците то е дълбоко вълнуващо духовно преживяване, което опрощава греховете, приближава ги до Бога и обединява повече от 1,8 милиарда мюсюлмани по света.

Някои прекарват години в пестене на пари и чакане на разрешително, за да се отправят на пътешествие.

Ритуалите по време на хаджа до голяма степен напомнят за разказите в Корана за Ибрахим, неговия син Исмаил и майката на Исмаил - Хаджар.

Още при пристигането си в Мека в последните няколко дни поклонниците правят ритуална обиколка около Кааба. След като и последните поклонници изпълняват този ритуал днес, те се отправят пеша или с автобус към Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света. Те ще се молят през деня и нощта, преди да се отправят във вторник към планината Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

След Арафат поклонниците събират камъчета от мястото, известно като Муздалифа, за да ги използват при ритуално замеряне с камъни на стълбове, символизиращи дявола, когато се върнат обратно в Мина. Последните три дни от хаджа съвпадат с празника Курбан Байрам, когато мюсюлманите по света колят добитък и раздават месото на бедните.