2-минутна разходка върши чудеса за здравето

Раздвижването след консумация на храна чувствително понижава нивото на кръвната захар

Топ
21:13 - 22 Август 2022
6496
2-минутна разходка върши чудеса за здравето

РЕЙЧЪЛ ФЕЪРБАНК, В. „Ню Йорк Таймс”

Открай време традиционният здрав разум ни подсказваше, че една хубава разходка след хранене винаги помага да избистрим мислите си и да стимулираме храносмилането. Учените пък установиха с точност, че 15-минутно раздвижване след консумация на храна, може да понижи нивото на кръвната ни захар. Което от своя страна ще ни спаси от здравни проблеми от рода на диабета тип-2. Но сега се оказва, че същите ползи можем да извлечем и със съвсем минимални минути ходене.

В обширно изследване, публикувано в американското издание „Спортна медицина”, учените обобщиха резултатите от седем отделни проучвания, в които били анализирани  ефектите от стоенето седнали сравнено с ходенето и на отражението на ходенето върху здравето на сърцето. При направените наблюдения било обърнато специално внимание на нивата на инсулина и на кръвната захар. „Всяко малко действие, което предприемете, ще бъде от полза, дори и да е само една малка стъпка“, заявява д-р Кършоу Пател, кардиолог, специализиран в превенцията на болестите на сърцето в Хюстънската методистка болница, който не е участвал лично в изследването.

В пет от изследванията,  публикувани в изданието, никой от участниците не е имал диабет от тип-2. В останалите две проучвания били проследени хора със и без споменатото заболяване. Участниците трябвало или да стоят прави, или да ходят от 2 до 5 минути през интервал от 20-30 минути в продължение на целия ден.

И при седемте проучвания било установено,  че само няколко минути ненатоварващо ходене след хранене били способни значително  да подобрят нивата на кръвната захар в сравнение със стоенето прави или легнали на дивана. Когато участниците си правели къса разходка, нивата на кръвната им захар плавно се покачвали и плавно спадали.

При хората с диабет избягването на резките колебания в нивата на кръвната захар е от съществено значение за овладяването на заболяването им.

Стоенето прави също помагало за  понижаване на нивата на кръвната захар, но не в такава степен, каквато била наблюдавана при ненатоварващото ходене. „Стоенето прави няма същия благотворен ефект като леката разходка“ заяви д-р Ейдън Бъфи, дипломант в университета в Лимерик, Ирландия, и един от авторите на публикацията. „В сравнение със седналото или изправеното положение на тялото, ходенето с ниска интензивност представлява по-добрата опция“, твърди д-р Бъфи.

Това е така, защото при лека разходка се задействат значително по-активно повече мускулни групи, в сравнение със стоенето прави. По време на разтъпкването се използва „горивото“ от храненето в момент, когато има по-интензивно кръвообращение в организма. „При подобна ситуация мускулите ни „изсмукват“ излишната глюкоза“, отбелязва г-жа Джеси Инчауспе, автор на книгата „Революция на глюкозата: животоспасяващото значение от регулирането на кръвната ви захар“. „Вашият хранителен режим може да си остане същият, но неблагоприятното му въздействие върху организма ще бъде снижено“, отбелязва Инчауспе.

Въпреки че леката разходка е добре дошла за вашето здраве по всяко време, краткото ходене от 60 до 90 минути след ядене може да бъде особено полезно за намаляване на пиковете  на нивата на кръвната захар, когато подобна тенденция съществува.

Джеси Инчауспе препоръчва също да се захванем с домакинска работа или да си намерим други начини за раздвижване. Подобни кратки моменти на физическа активност  могат да подобрят и други промени след храненето, които хората трябва да предприемат за регулирането на нивата на кръвната си захар.

 „Проучванията от публикацията доказаха, че дори и ограниченото движение си струва и може да доведе до осезаеми изменения на здравните показатели“, отбелязва д-р Юън Ашли, кардиолог от Станфордския университет, който не е взел пряко участие в изследванията.

Д-р Бъфи, чиято изследователска дейност се фокусира върху практикуването на физическа активност в работна среда, изтъква, че мини-разходки от две-три минути са най-удачни по време на работния ден. Колкото повече свикваме с тях, толкова по-лесно ще бъдат осъществявани. „Проблеми могат да възникнат единствено тогава,  когато правилата на работното място са значително по-строги“, изтъква д-р Бъфи.

Ако е невъзможно да бъдат отделени по няколко минути за мини-разходки, „това може донякъде да се компенсира със стоенето прави“, коментира д-р Ашли.

Ползата от физическата активност не трябва да се извежда до крайности, като съществува и по-умерен подход към нея. „Натоварването трябва постепенно да се увеличава, за да се радваме на по-добро здраве, отбелязва д-р Пател. Всяка следваща стъпка на по-високо ниво, всяко по-дълго стоене изправени или по-енергична разходка ще ни бъдат от полза“.

Превод и адаптация: Lupa.bg