2 септември: Бунтарите тръгнаха на Велико народно въстание

Политика
07:16 - 02 Септември 2020
2518
2 септември: Бунтарите тръгнаха на Велико народно въстание

Днешният 2 септември е нажежен политически - депутатите се връщат за есенна сесия, а ГЕРБ трябва да внесат официално проект за нова конституция и да бъде стартирана процедура за свикване на Велико Народно събрание. В същото време, протестиращите срещу властта се заканиха поредният бунт да се превърне във Велико народно въстание, като от няколко дни социалните мрежи прегряха от призиви всички граждани да излязат на жълтите павета и да блокират парламента, за да не позволят управляващите да внесат проекта си.

Снощи стана ясно, че ГЕРБ са успели да осигурят нужните 120 подписа, за да започне процедурата. ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят проекта, БСП също, а Патриотите първоначално натъртиха, че ще дадат рамо само ако в текстовете залегнат техните предложения, но след това  склониха, след като премиерът е обещал в хода на дебатите идеите им да бъдат включени.

Три протеста тръгват за завръщането на депутатите, които ще заседават в Партийния дом. "Да, България" е дала заявка от 8 до 22 часа. БСП и Мая Манолова призоваха своите поддръжници да се включат в протестите. От "Системата ни убива" също са заявили протест от 8 сутринта. "

 Основен двигател на големия протест отново е т.нар. "Отровно трио". Повече от 10 дни, адвокат Николай Хаджигенов, професор Велислав Минеков и пиар специалистът Арман Бабикян призовават в социалните мрежи за "Велико народно въстание" на 2 септември.

Вдъхновителите на бунта призовават за твърди действия. В същото време, от ГЕРБ изразиха позиция, че парламентарното заседание не бива да бъде осуетено, а силите на реда ще вземат нужните мерки, за да няма ексцесии и сблъсъци.

Премиерът Бойко Борисов пък във вторник предупреди, че „ще оцелеят тези нации, които имат девиз „Съединението прави силата“, но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Те първи ще се измъкнат от кризата. Другите ще изпаднат в тежки политически кризи, няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки“. Министър-председателят заяви, че сценарият на протестите е ясен - „целта е да го няма Борисов, да го няма ГЕРБ. Сценаристите са ясни - БСП, ДПС, Божков, Радев, Христо Иванов и олигарсите.”