2 в 1 ПО ЛУКАШЕНКО: Беларус строи тайно АЕЦ+църква

Куриози
21:27 - 06 Ноември 2020
4015
2 в 1 ПО ЛУКАШЕНКО: Беларус строи тайно АЕЦ+църква

Атомна електроцентрала започна да произвежда ток в Беларус, за това съобщи руската държавна компания „Росатом“. В момента работи първи блок, а втори е в процес на изграждане. За това важно събитие обаче властите в Минск мълчат.

„Росатом“ пусна снимка във фейсбук на централата и обяви датата и часа на включването на първи блок към мрежата. В същото време сайтът на АЕЦ-а съобщава, че в момента той се изгражда. В европейската платформа на електроенергийните системни оператори също няма никакви данни за този блок.  

„През 2016 г., когато се строеше блокът, изпуснаха реактора му. При транспорта единият ремък се скъса и той падна от 4 метра височина. Лукашенко скочи и поиска нов реактор. „Росатам“ го смени. Имам съмнение, че този реактор го закараха на площадката на АЕЦ „Белене“. Искал съм да го видя, но енергийният министър Теменужка Петкова не ми позволи“, разказва пред Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев.

„Имам усещането, че над беларуската електроцентрала тегне някаква прокоба. Може би и затова построиха върху площадката й църква. Вероятно има за какво да се молят“, каза Котев.

Той предположи, че токът на АЕЦ няма да може да се изнася. „Балтийските държави подписаха споразумение да не се купува беларуски ядрен ток на тяхна територия. Украйна има откъде да се снабдява“, допълни експертът.