20 000 лв. глоба за болницата във Велинград заради фиктивни прегледи

Шефът на хирургията бил в чужбина, но се отчитали прегледи с неговия електронен подпис

Здраве
11:50 - 20 Юли 2023
1695
20 000 лв. глоба за болницата във Велинград заради фиктивни прегледи

Глоба от 20 000 лв. е наложила РЗОК на МБАЛ-Велинград, след като проверка е установила, че са отчитани дейности с електронния подпис на хирург, докато той е бил в чужбина.

Здравната каса е прекратила договорите и за 5 клинични пътеки на здравното заведение-за диагностика и лечение на панкреаса и перитонеума на лица над 18-годишна възраст, за оперативни интервенции при инфекции на меките и костните тъкани, за консервативно лечение при остри коремни заболявания и др.

Управителят на болницата д-р Заприн Пепелов е изпратил уведомление до постоянната комисия по здравеопазване в местния Общински съвет, с което информира за частично прекратените договори със заповед на директора на РЗОК-Пазарджик от 5 юли т.г.

Констатирани са нарушения, свързани с д-р Чавдар Калъчев от Хирургично отделение, като по време на пребиваване извън страната са били отчитани клинични пътеки с неговия електронен подпис.

Тези нарушения са станали по време на управление на предишното ръководство. Те допълнително отежняват лошото финансово състояние на болницата, твърди сегашният управител на велинградската болница д-р Заприн Пепелов и очаква становище по случая от Здравната комисия в Общински съвет в града.