20 000 работни места под въпрос заради сливането на “Дойче банк” и “Комерцбанк”

Финансовите институции потвърдиха, че преговорите са започнали

Новини
12:34 - 18 Март 2019
1540
20 000 работни места под въпрос заради сливането на “Дойче банк” и “Комерцбанк”

Евентуалното сливане на германските банки "Дойче банк" и "Комерцбанк" може да изложи на риск 20 хиляди работни места, заяви ръководителят на профсъюза "Верди" в интервю за немски медии само ден, след като двете водещи финансови институции потвърдиха, че обсъждат подобна възможността.

"Около 20 хиляди или дори повече работни позиции биха могат да бъдат изложени на риск от подобно сливане", посочи за германските вестници Stuttgarter Zeitung и Stuttgarter Nachrichten Франк Бсирске, който е шеф на профсюъза "Верди" и същевременно е член на надзорния съвет на "Дойче банк".

Сливането на операциите на двете германски банки ще създаде припокриване в сегментите на търговията на дребно и в сегмента на бизнес потребителите, което ще доведе до проблемни условия от гледна точка на служителите, посочи той.

Изявленията са факт, след като в неделя най-голямата германска кредитна институция "Дойче банк" и един от нейните основни конкурент в страната - "Комерцбанк", потвърдиха спекулации от доста време, че започват преговори за сливане.

Сливането би обединило две банки, които разполагат с над 130 000 служители на пълно работно време към края на миналата година и които имат сериозни проблеми през последните години.

И двете финансови институции от години изпитват сериозни проблеми, а ситуацията в "Дойче банк" се усложни заради много висока глоба за нарушаване на американските санкции и разследването за евентуално участие в пране на пари. "Дойче банк" е най-голямата финансова институция в Германия, а "Комерцбанк" - четвърта по активи в страната припомня БНР.