20 000 US войници у нас? Фалшива новина

Новини
09:05 - 24 Март 2020
5331
20 000 US войници у нас? Фалшива новина

20 000 американски войници били в Ново село - болни или са имунизирани срещу коронавирус? Излизат ли извън базата?

Собственик на квартален магазин в София използва в неделя опашката от двама-трима, за да разбере истина или лъжа е това, което постват във фейсбук негови приятели.

Фалшивата новина е горе-долу следната: Заразени с коронавирус или пък имунизирани - зависи от версията, 37 хил. американски войници пристигат в Европа под прикритието на учение. Очевидно за да воюват с Русия. И най-важното - България е избрана за плацдарм на атаката срещу Москва. Военните бази в Безмер и Ново село са препълнени. Въпросът е какво е здравословното състояние на тези 20 хиляди, 25 хиляди или дори 37 хиляди въоръжени американци.

Първоизточник на лъжата е сайтът Hiddentruth и тя обиколи доста стени във фейсбук от 15 март насам. А в офлайн вариант вече се обсъжда и на живо, като се дообогатява с версията, че България е най-важната точка, откъдето ще започне войната на САЩ срещу Путин.

В първата версия пък точката бе Италия.

Публикацията „Нещо става в Италия. Димна завеса ли е коронавирусът“ на въпросния сайт първоизточник Hiddentruth вече е свалена. Там в продължение на дни тя е съжителствала с други изключително добре скрити истини като това, че Лейди Гага е продала душата си на дявола, че НАСА крие град на Луната и извънземни в дупки на Марс, украинка рептил и пр.

Сайтът Hiddentruth не е публикувал нито име на издателя си, нито каквито и да било контакти на екипа, който го списва. Според търсачката who.is той е регистриран през услугата godaddy, която позволява собствениците на домейни да остават анонимни.

Става ясно само, че човекът, регистрирал домейна, е от Бургас.

В публикацията се задават драматично и многозначително въпроси като: За какво 37 000 въоръжени войници от САЩ са в Европа? Може би за да помогнат на държавите да спрат този “опасен” вирус? Абсолютно не!!!

Авторитетната агенция Ройтерс съобщи в понеделник, че планираното учение “Европейски щит”, което трябваше да бъде най-голямото военно учение на САЩ и НАТО на територията на Европа за последните 30 г., е отменено.

Това учение обаче трябваше да се проведе през април и май на територията на Германия, Полша и балтийските републики. Не в България, а само в тази част на Европа. Да, в тренировките “Защитник Европа 20” трябваше да вземат участие действително 20 хиляди американски войници и 33 000 броя военна техника

Армията на САЩ спира прехвърлянето на военнослужещи и оборудване в Европа заради епидемията. От януари досега САЩ действително са изпратили към Германия, Полша и балтийските републики 6000 войници и 9000 единици бойна техника.

“Здравето, безопасността и готовността на нашите военни, цивилни и роднини са наша първостепенна грижа”, се казва в изявление на американската армия, цитирано от Ройтерс. Най-вероятно учението не просто е отложено, то няма да се проведе въобще заради заразата.

Както се вижда от информацията на Ройтерс, учението няма нищо общо нито с Италия, нито с България. Нещо повече, според неофициална информация на “24 часа” от високопоставени военни в момента на територията на България няма нито един американски войник. Заради коронавируса са прекратени всякакви съвместни учения в базата Ново село. А тя практически е затворена в момента. САЩ са отменили и всички други учения, предвидени за тази пролет, потвърдиха от военното министерство. Те са уведомили писмено българската страна, че не се предвиждат обучения в Ново село.

Първата съвместна подготовка за тази пролет трябваше да започне в началото на май. За тогава бе планирано учение на военни полицаи от България и САЩ. От американска страна в него трябваше да участват подразделения от Националната гвардия на щата Тенeси, и то стотина души. Тя обаче в момента помага на полицията в САЩ в борбата срещу коронавируса. Отложени са и съвместните подготовки, планирани за юни.

Ако продължим с откровените глупости на Hiddentruth, ще видим как сайтът внушава опасността, че докато заглавия, предавания и социални медии в Италия са залети с глобалната тема за коронавирус, онези 20 000 американски войници вече се разполагат на 7 европейски летища и се присъединяват към други 10 000 войници, които вече са се окопали в Европа, заедно със 7000 други войски от различни европейски страни.

Ето така се стига до внушителнта цифрата от 37 хиляди военни. Как обаче голяма част от тях са се оказали в България, няма детайли в лъжливата информация.

Информирали ли са гражданите за какво става въпрос? Очевидно не!, загрижен е сайтът Hiddentruth, чийто домейн, както вече ви обърнахме внимание, е регистриран от човек от Бургас.

Задавайки почти риторични въпроси, сайтът стига до най-важния си извод, че причината за маневрите е хипотетичната заплаха за САЩ и Европа - Русия.

Но измисленият сайт Hiddentruth е получил информация от американски офицери, че тези войници са напълно здрави, така че е напълно възможно вече да са имунизирани срещу коронавирус.

И тъй като сайтът Hiddentruth е защитник на свободата на словото, се възмущава защо 95% от медиите мълчат за това. А пък Тръмп, който забранил на цивилните американци да влизат в Европа, разрешил на американските войници да се разхождат с пушки из Стария континент.

И с една дума “явлението коронавирус” е полезен инструмент за разсейване и подготовка за нещо по-важно, което трябва да се случи. Това в случая няма нищо общо с борбата срещу вируса. И така нататък с всички глупости на този сайт, който отгоре на всичко призовава журналисти, политици и граждани да разгадават какво става зад “димната завеса коронавирус”, защото нещо се случва и това не е теория на конспирациите, а геополитически факти.