20 български пожарникари заминаха за Турция

България е първата страна от Евросъюза, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора

Актуални новини
08:55 - 08 Февруари 2023
1537
20 български пожарникари заминаха за Турция

България продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция. Тази сутрин с военния самолет "Спартан" заминаха 20 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. В епицентъра на трудовете вече работят няколко български аварийни екипа. 58 служители са на ГДПБЗН, 12 спасители и 5 кучета от “Планинската спасителна служба”.

“Изпратихме 2 пъти по 2 “Спартана”. Вчера към 20 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бърза координация и организация с МВР екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортен самолет и днес превозват около 20 спасителите. Те ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от “Пожарна безопасност”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. „Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи още той. 

България е първата страна от Евросъюза, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора.