20 г. затвор за поръчител на палеж и убийство на съпрузи

Новини
16:09 - 24 Февруари 2021
1294
20 г. затвор за поръчител на палеж и убийство на съпрузи

20 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване присъди апелативният съд във Велико Търново за поръчител на двойно убийство и палеж.

Престъплението е извършено на 11 август 2017 г. в габровското село Богданчовци. Поръчителят Веселин Н. и жертвите му семейство Еленка и Илия С. били съседи, но между тях съществувал остър конфликт и те често си отправяли взаимно нападки и обидни думи. След един от поредните скандали Веселин решил да се отърве завинаги от комшиите си. Той наел софиянеца Лъчезар П. да свърши мръсната работа, като му обещал 25 хил. евро срещу това „да премахне, да унищожи” съседското семейство. Като капаро той дал на наетия от него килър сумата от 9735 лв., а останалите пари обещал да му даде след свършване на работата. Освен парите, поръчителят завел наемника на място и му показал къщата на хората, които трябва да премахне.

На 11 август през нощта Лъчезар проникнал в жилището на възрастното семейство и след като ги застрелял, запалил къщата за да заличи следите от престъплението.

След това се срещнал с поръчителя и получил от него и останалата част от обещаните пари. Въпреки, че огънят унищожил голяма част от възможните улики, габровските криминалисти все пак установили, че изгорялото в пожара семейство има огнестрелни рани и по случая било започнато разследване за извършено предумишлено убийство.

В хода на разследването полицаите стигнали и до прекия извършител и поръчителя на престъплението.

Двамата мъже били задържани и направили самопризнания.

По време на съдебния процес обаче, убиецът Лъчезар починал и делото срещу него било прекратено. Поръчителят Веселин Н. бил признат за виновен от окръжния съд в Габрово, който му наложил присъда от 20 години лишаване от свобода. Апелативният съд във Велико Търново потвръждава изцяло тази присъда.

Освен ефективната присъда, Веселин Н. е осъден да заплати на близките на жертвите общо 400 хил. лв. като обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Поръчителят на двойното убийство ангажира трима адвокати, които да убедят съда не да намали, а изобщо изцяло да отмени присъдата и да го обяви за невинен. В жалбата им до съда се твърди, че първоинстанционният съд е допуснал важни процесуални нарушения, „необоснованост и неправилно приложение на материалния закон”.

След обсъждане на оплакванията в подадените жалби, становищата на страните, подробен анализ на събраните по делото доказателства и цялостна проверка на обжалваната присъда, въззивният съд е стигнал до извода, че присъдата е правилна, а жалбите следва да бъдат оставени без уважение.  Решението на апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.