20-годишен е българинът, задържан за атентат в Белгия

Неговото име е Сергей Р.

Актуални новини
22:07 - 29 Март 2023
3325
20-годишен е българинът, задържан за атентат в Белгия

20-годишен българин, на име Сергей Р., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура, съобщи БТА. Той е арестуван в Брюксел.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

Повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците - Елиас Е. и Себастиан Б., са родени през 2003 г., както и българинът, а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. - съответно през 2004, 2000 и 1999 година.

Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, той е 36-годишен.

Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен.

Сергей Р. и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група. Осми заподозрян, задържан първоначално, е бил освободен.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2022 година.

Осем души бяха арестувани снощи в Белгия в рамките на две разследвания заради подозрения за готвен "терористичен атентат", съобщи днес федералната прокуратура, цитирана от Франс прес.

Според съдебен източник на АФП задържаните са "много млади радикализирани" членове на джихадисткото движение.

До момента няма яснота за потенциалните мишени на атентатите. И в двата случая става дума за подготвяни атентати, свързани помежду си, уточни прокуратурата.

В различни региони на Белгия бяха извършени пет обиска, довели до пет ареста и най-малко двама от задържаните са заподозрени в "подготовка на терористичен атентат в Белгия".