20 кралски гвардейци в Норвегия изхвърчаха заради наркотици

Престижната стража се издънила със забранени субстанции на частно парти

Новини
18:35 - 17 Август 2022
2447
20 кралски гвардейци в Норвегия изхвърчаха заради наркотици

Трийсет гвардейци от престижната норвежка кралска част ще бъдат уволнени заради употреба на наркотици по време на отпуск, съобщиха въоръжените сили на Норвегия, цитирани от Асошиейтед прес.

При тях постъпила информация за употреба на забранени субстанции по време на частно празненство това лято. Първоначално петима признали, че са взели наркотици, а след това същото направили и още 25 души. И тридесетимата служат в Кралската гвардейска военна част на Негово величество, съобщиха норвежката телевизия и вестник "Верденс ганг".

Не са уточнява какъв вид наркотици са употребили. През 2015 г. Норвегия направи военната служба задължителна за мъжете и жените.

"За всички от личния състав на въоръжените сили е в сила задължението да съобщават, ако станат свидетели или разберат, че военнослужещи са взимали наркотици", добави говорителят пред обществената телевизия.

Кралската гвардия има за задача да пази норвежкото кралско семейство. Военнослужещите от състава ѝ всеки ден извършват смяната на караула пред двореца в Осло. Частта участва и в официални церемонии, като например връчването на Нобеловата награда за мир.