20% повече милиардери във Великобритания от началото на пандемията

Новини
12:43 - 19 Декември 2022
1876
20% повече милиардери във Великобритания от началото на пандемията

Броят на милиардерите в Обединеното кралство се е увеличил с 20% от началото на пандемията от Ковид-19, показва нов доклад.

Благотворителна организация призова за прогресивен данък върху богатството, за да се избегне задълбочаващото се неравенство на фона на кризата с разходите за живот.

Equality Trust заяви, че намесата на правителствата и централните банки по време на пандемията са довели до „експлозия“ в богатството на милиардерите във Великобритания за сметка на останалата част от обществото,

защото са допуснали невероятно покачване на стойността на имотите и на фондовия пазар.

В началото на глобалната криза в здравеопазването преди три години Английската централна банка и други големи централни банки по света сведоха лихвените проценти по нула и наляха милиарди на финансовите пазари чрез програмите си за количествено облекчаване за изкупуване на облигации.

Докладът установява също, че политиката за смекчаване на най-тежката рецесия от три века чрез подкрепа на бизнеса, домакинствата и правителствата с по-ниски разходи по заемите,

е помогнала за надуването на цените на активите, а това е напълнило още повече джобовете на богатите инвеститори.

Equality Trust съобщи, че в резултат на това британските милиардери са се увеличили от 147 през 2020 година на 177 тази година, като средностатистическият милиардер притежава 2 милиарда паунда. През 1990 година в Обединеното кралство е имало само 15 милиардери.