20 са жертвите след нападението в Дагестан

Въоръжени нападатели нахлули първо в църква и синагога в древния град Дербент

Русия
19:33 - 24 Юни 2024
2915
20 са жертвите след нападението в Дагестан

Повече от 20 са вече жертвите на серията координирани нападения срещу две църкви, синагога и полицейски постове в руската кавказка република Дагестан. Съобщава се за поне 15 убити полицаи, сред цивилните жертви е 66-годишен православен свещеник. Ранените са 46. Ударите бяха нанесени в градовете Дербент и Махач-кала. Ликвидирани са петима нападатели. Дагестан обяви от днес тридневен траур, местните власти заявиха, че зад нападенията стоят чуждестранни сили.

Въоръжени нападатели нахлули първо в църква и синагога в древния град Дербент. В православния храм извършителите застреляли местния свещеник Николай Котелников и подпалили икона. Опожарен е бил и еврейския храм. В Махачкала, на разстояние 125 километра на север, въоръжени лица открили огън срещу пост на пътната полиция и местна църква. Ожесточена престрелка се е разиграла край катедралата Успение Богородично в Махачкала. Антитерористичната операция е приключила призори.

"Съответните служби и силови структури реагираха бързо, но за съжаление, се стигна до загуби. Изказваме искрени съболезнования на семействата, загубили братя и синове", каза Юсуп Умаров - кмет на Махачкала.

Дагестан в миналото е бил мишена на ислямистки нападения. Самоличността на нападателите още не е официално оповестена. Според руски медии, двама от тях са синове на ръководителя на Сергокалински район край Махачкала Магомед Омаров, който е арестуван. Лидерът на Дагестан Сергей Меликов намекна, че Украйна е замесена в нападението и сега кавказката република е въвлечена във войната. Подобни твърдения се чуха и от председателя на комисията по външни отношения в руската Дума Леонид Слуцки. Според него украинският обстрел срещу Севастопол с пет жертви и нападението в Дагестан в един ден не може да е съвпадение.

"Има разследващи органи, които ще си свършат работата и едва тогава можем да правим изводи", обясни Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Москва обвини Украйна и Запада за нападението срещу концертна зала край Москва през март с 147 жертви, въпреки че отговорност пое "Ислямска държава". Президентът Путин изрази съболезнования на близките на жертвите от неделните нападения в Крим и Дагестан. След нападението в концертната зала през март той изключи ислямистка връзка заради "хармонията между вероизповеданията и междуетническото единство в Русия".