200 души протестираха срещу перките в Черно море във Варна

Новини
17:39 - 18 Март 2024
1183
200 души протестираха срещу перките в Черно море във Варна

Около 200 души - рибари и представители на туристическия бизнес - протестираха днес във Варна срещу перките в Черно море, предаде БНР.

Поводът за недоволството е организираната днес кръгла маса за развиване на офшорната вятърна енергия, която беше планирана да е онлайн.

Недоволството им идва от това, че Центъра за изследване на демокрацията отново се опитва да инициира законопроекта за възобновяемите енергийни източници в морските пространства на Черно море. Това става ясно от коментар на Емил Минчев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев", за Радио Варна, съобщава още БНР.

Минчев допълни, че биха подкрепили перките, но при две условия:

  • Ако възобновяемите източници бъдат изградени след 100-метровата дълбочина, защото така няма да се пречи на риболова.
  • Сервитутната зона да не е повече от 1 миля широка

Представителите на бранша смятат, че перките ще застрашат поминъка им.

Шествието е започнало от Двореца на културата и спорта и е продължило пристанище "Карантината".

На протеста са присъствали и Коста Стоянов от "Възраждане" и Борислав Гуцанов от БСП.

Рибарите са поискали среща с кмета на Варна Благомир Коцев и неговата ясна позиция относно перките. Също така рибарите отново са поискали оставката на Лъчезар Братоев, началник на отдел "Рибарски пристанища".

Малко по-късно кметът Коцев е приел протестиращите, като след срещата е казал, че се очаква до 10 дни проблемите на рибарите да бъдат разрешени. Ще бъдат и подписани договори с пристанищата "Варна" и "Карантината".