2000-годишна китайка остава вечно млада

Живакът може да е тайната на Син Жуи

Мистика
17:45 - 25 Февруари 2024
8007
2000-годишна китайка остава вечно млада

В Китай е открито необичайно погребение - гробница с добре запазеното тяло на жена на име Син Жуи. Това откритие привлича вниманието на специалисти, които все още се опитват да разгадаят мистерията на вечната младост на аристократа.

През 1971 г. китайски военни се натъкват на три гробници на хълмовете Мауангду. Първите две гробници остават без особено внимание от археолозите, докато третата е истинска изненада. В нея са открити над 1000 предмета, сред които бижута, музикални инструменти, облекла и домакински съдове. Истинското откритие обаче е добре запазеното тяло на жена на име Син Жуи.

Учените са изумени от състоянието на тялото на аристократа, което остава практически непроменено повече от две хиляди години. Дори вътрешните органи са непокътнати, а кожата и мускулите запазват своята мекота и еластичност.

Една от основните мистерии е наличието на жълтеникава течност в саркофага, съдържаща огромно количество живак. Древните китайски алхимици смятат живака за основен компонент на еликсира на безсмъртието и това откритие отчасти потвърждава техните предположения.

Експертите смятат, че именно тази течност може да е изиграла ключова роля за запазването на тялото на Син Жуи. Точният състав на това лекарство остава загадка, тъй като течността се изпарява веднага след контакт с кислород. Въпреки това откриването на тази гробница позволява на учените да изучават древни практики за запазване на младостта и здравето.

Експертите продължават своите изследвания, надявайки се да разкрият тайните на този удивителен феномен и може би да намерят отговори на въпросите за вечна младост.