2000 лв. гаранция за сина на кмета на Панагюрище, който извади пистолет на депутат

Общество
15:56 - 17 Май 2023
2077
2000 лв. гаранция за сина на кмета на Панагюрище, който извади пистолет на депутат

Синът на кмета на Панагюрище Никола Белишки - Иван, обвинен, че е извадил пистолет на депутат, вече ще може да се разхожда из града. От вчера той не е с мярка за неотклонение "домашен арест", а е на свобода с гаранция от 2000 лева.

Младежът бе задържан в края на януари заради 2 заплахи към депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков. Първо на 17 януари двамата се засекли близо до ул. "Нишава", на която и двамата живеят. "Ей, боклук, ще те убия", казал Белишки. Седмица по-късно извадил газов пистолет на народния представител. Викнал "Ей сега ще ти е... а майката" и насочил оръжието към Таслаков. Последвала и схватка, в която, по разказа на депутата, успял да надделее над Белишки.

Двамата имали конфликт отдавна. Белишки писал често на депутата във фейсбук. Първо били обиди, после закани за телесни повреди и накрая дори за убийство. Телефонът и няколко други дигитални устройства на Белишки са иззети, чака се експертиза, която да каже дали на някое от тях е ползван профилът, от който са писани съобщенията до Таслаков.

Решението Белишки да излезе на свобода е на Софийския градски съд. Седмица по-рано районните магистрати са потвърдили домашния му арест. 

Това не е единственото разследване срещу Иван Белишки. Той бе задържан през април м.г. за палеж на чужд имот – сухи треви и храсти в кюстендилското село Ломница, и нападение над полицай. Служители на пожарната потушили огъня, спасена от пламъците е 50 дка гора. При ареста Белишки бил въоръжен с пистолет и нож, съпротивлявал се и успял да причини разкъсно-контузна рана на униформен.

През март 2021 г. пък 21-годишният тогава младеж помете с автомобила си паркирани коли в центъра на Панагюрище, след което се вряза във витрина на магазин. Първо се скри, после баща му лично го заведе да се предаде. Беше пуснат срещу 10 000 лв. гаранция. 2 г. преди това беше задържан и обвинен и за търговия с културно-исторически ценности.