2000 македонци се записаха за ваксинация в България

Свят
14:43 - 18 Май 2021
3211
2000 македонци се записаха за ваксинация в България

2000 македонци се записаха за ваксинация в България. Имунизацията се извършва на два гранични пункта - на ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево".

Това обяви пред журналисти на граничния пункт "Станке Лисичково" д-р Милен Врабевски - български филантроп, учредител и председател на Фондация "Българска памет" и собственик на научноизследователска организация, който е основен инициатор и организатор на ваксинирането на границата с РСМ.

Д-р Врабевски обясни, че това, което се случва на границата, е държавна политика и е резултат от решения на Министерски съвет за включване на Република Северна Македония в защитата срещу пандемията. "Ако си представим, че единствената защита в момента е ваксинацията, то ние трябва да помогнем в това отношение с ваксини, като започне по границата, защото това спестява ПСР тест при влизане в България", допълни д-р Врабевски.

Това е не просто родолюбива инициатива, а работа в сложна епидемиологична среда, допълни той. "Ние имаме сто и двадесет хиляди паспорта там, тоест ние сме длъжни да се погрижим за тези граждани, имаме постоянно пребиваващи, временно пребиваващи, всякаква друга форма на пребиваващи в България хора, чийто цели семейства и родове също са свързани с България. Ние сме общо в една епидемиологична среда и най-логичното е да следваме примера на Европейския съюз, зададен вече от нашето председателство насам, при което имаме една грижа за интеграцията на Западните Балкани, която включва и протекция от пандемия.", посочи д-р Врабевски.