2000 отговарят за машините за гласуване

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят.

Общество
08:33 - 04 Април 2021
3215
2000 отговарят за машините за гласуване

2000 технически лица гарантират за изправността на машините по време на вота днес. На всеки пет машини се пада по едно техническо лице. 

Все още ЦИК не е оповестила дали са отворили всички секции и дали машините са инсталирани навсякъде и работят. До момента няма сигнали за нарушения.

Вчера имаше проблем с транпспортирането на машините по график и до късно вечерта се събираше информация затова. Говорителят Таня Цанева гарантира, че всички машини ще стигнат по места.

Гласуването в София започна съвсем навреме. Всички условия за предпазване са налице. Всеки избирател сам трябва да заяви, че желае да гласува с машина в секцията, обясни говорителят Димитър Димитров.

Секциите, в които гласуваме, са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си  машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. "Covid секциите" в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва "със син химикал "X" или  "V". Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.