2020 - една от трите най-горещи години в историята

Окончателният доклад за 2020 г. ще бъде публикуван през март 2021 г.

Свят
16:41 - 02 Декември 2020
1417
2020 - една от трите най-горещи години в историята

Тази година е на път да бъде една от трите най-топли, регистрирани някога и дори може да подобри рекорда, който се държи от 2016 г. Това обявиха от Световната метеорологична организация, цитирани от "Франс прес".

Последните шест години, от 2015 до 2020 г., са на път да се превърнат в шестте най-топли години от началото на надеждните измервания по въпроса през 1850 г., посочват от Световната метеорологична организация в предварителния си доклад за състоянието на световния климат за 2020 г.

"За съжаление 2020 г. беше още една извънредна година за нашия климат", отбеляза генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

Парижкото споразумение от 2015 г. относно климатичните промени призовава за ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса по Целзий над нивото отпреди индустриалната епоха (1850-1900), въпреки че страните ще правят опити да ограничат увеличението на световната температура до 1,5 градуса.

"Средната световна температура през 2020 г. ще бъде около 1,2 градуса над прединдустриалното равнище", уточнява Таалас и предупреждава: "Има поне 20% шанс да превиши временно 1,5 градуса до 2024 г."

Световната метеорологична организация посочи, че 2020 г. изглежда е втората най-гореща година в историята, но разликата между първите три е малка и картината може да се промени, след като данните за тази година станат пълни.

Годините от 2015 до 2020 г. са следователно поотделно "вероятно шестте най-топли в историята", се казва в доклада.

Средните температури през последните пет години и през последния 10-годишен период, "са и най-топлите, които са регистрирани" някога.

През 2020 г. "видяхме нови екстремни температури на сушата, морето и особено в Арктика", посочи Таалас.

"Горски пожари унищожиха огромни територии в Австралия, Сибир, западното крайбрежие на САЩ и Южна Америка, изпращайки стълбове дим, обикалящ земното кълбо. Наводненията в части от Африка и Югоизточна Азия доведоха до масово разселване на населението и подкопаха продоволствената сигурност за милиони хора", допълве шефът на агенцията на ООН.

Парниковите газове в атмосферата - основният двигател на климатичните промени - достигнаха рекордни стойности миналата година и продължиха да се покачват през 2020 г. въпреки мерките за ограничаване на COVID-19 пандемията.

Годишното въздействие на кризата, предизвикана от коронавируса, се очаква да бъде спад между 4,2 и 7,5% на въглеродните емисии.

CO2 обаче остава в атмосферата в продължение на столетия, което означава, че ефектът от пандемията е пренебрежим.

Рекордните топли години обикновено съвпадат със силен Ел Ниньо ефект при температури на повърхността на Тихия океан, както през 2016 г.

Но тазгодишната противоположна фаза на La Nina от цикъла не беше достатъчна, за да запази тазгодишната топлина под контрол - поставяйки въпроса колко гореща 2020 можеше да се получи без нея.

WMO заяви, че повече от 80 процента от океанската зона са изпитали поне една морска топлинна вълна досега през 2020 г.

"Нивото на морето се е повишило през целия запис на висотомера, но напоследък нивото на морето се е повишило с по-високи темпове, отчасти поради увеличеното топене на ледените покривки в Гренландия и Антарктида", се казва в доклада.

"В Арктика минималният годишен обхват на морския лед беше вторият най-нисък в историята и през месеците юли и октомври бяха наблюдавани рекордно ниски нива на лед."

- урагани, Сибир задушаващ -

Междувременно в Атлантическия океан се образуват рекордни 30 бури с име, които изтощават азбуката и принуждават преминаването към гръцката азбука едва за втори път.

Те включват 13 урагана и шест големи урагана, които имат максимален устойчив вятър от най-малко 178 километра (111 мили) в час.

В континенталната част на Съединените щати имаше 12 падащи земни бури, надхвърляйки предишния рекорд от девет, установен през 1916 г.

2020 г. беше изключително топла година в по-голямата част от Русия, особено в Сибир. В цяла Русия температурите от януари до август бяха с 3,7 C над средните - 1,5 C над предишния рекорд, поставен през 2007 г.

Топлината в северен Сибир кулминира в края на юни, когато на 20 юни достигна 38 ° С във Верхоянск, временно най-високата известна температура навсякъде на север от Северния полярен кръг.

Куба имаше най-горещия си ден на 12 април, при 39,7 С; Тайпе на 24 юли при 39,7 С; и Йерусалим на 4 септември при 42,7 С.

Хамамацу изравни националния рекорд на Япония на 17 август с 41,1 С.

Временният доклад за състоянието на климата за 2020 г. се основава на температурни данни от януари до октомври.

Окончателният доклад за 2020 г. ще бъде публикуван през март 2021 г.