2022 г.: Петролната и газова промишленост спечели $4 трилиона

Новини
16:06 - 14 Февруари 2023
1851
2022 г.: Петролната и газова промишленост спечели $4 трилиона

Печалбите на световната петролна и газова промишленост са скочили до близо 4 трилиона долара миналата година спрямо средно 1,5 трилиона долара, отчитани през последните години.

Това заяви днес Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергията (МАЕ), предаде Ройтерс. 

Невижданата преди печалба идва на фона на ковид кризата, война в Украйна и безпрецедентните по размери санкции.

Въпреки тези печалби страните, които зависят от приходите от петрoл и газ, трябва да се подготвят да намалят зависимостта си от черното злато предвид очакваното намаляване на търсенето в дългосрочен план, каза Бирол на пресконференция в Осло.

„Особено страните от Близкия изток трябва да диверсифицират икономиките си. Според мен КОП28 (предстоящата тази година среща на върха по въпросите на климата - бел. ред.) ще бъде отличен момент за промяна на съдбата на страните от Близкия изток“, отбеляза Бирол. 

„Повече не можете да управлявате страна, чиято икономика зависи на 90 процента от приходите за петрол и газ, защото търсенето на петрол ще спадне“, допълни той. 

Домакин на климатичната среща на върха тази година ще бъдат Обединените арабски емирства, които са член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).