2050 г. - държави опустяват заради жегата

Над 29 градуса по Целзий средна температура прогнозират учени

Мистика
23:14 - 11 Май 2020
5264
2050 г. - държави опустяват заради жегата

Нови научни изследвания показват, че до 2050 г. температурата в най-горещите точки на планетата ще е толкова висока, че животът в тези райони ще стане невъзможен. Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Международен екип от учени отбелязва, че около 1/3 от хората по света ще бъдат засегнати от изключително високите температури. Изследването посочва като основна причина за глобалното затопляне непрекъснатото отделяне на голямо количество въглероден диоксид в атмосферата.

Смята се, че човешкият организъм се чувства най-добре при средногодишни температури от 11-15 градуса по Целзий. Технологичното развитие позволява човечеството да разшири местообитанията си. Но през следващия половин век географското разпределение на подходящите за живеене места ще се промени толкова, колкото това е ставало за последните 6 хиляди години взети заедно, твърдят авторите на изследването.

Най-лошият сценарий, предвиден от учените, предполага, че средните годишни температури около 2050 г. ще са над 29 градуса по Целзий. Сега подобни горещини са характерни за по-малко от 1 процент от повърхността на планетата, като пустинята Сахара заема по-голямата част от тази област.