21 години по-късно - отново ще има полети между Белград и Прищина

Представители на Сърбия и Косово подписаха споразумението в Берлин, нискотарифна компания ще извършва превозите

Свят
11:54 - 21 Януари 2020
1589
21 години по-късно - отново ще има полети между Белград и Прищина

След малко повече от две десетилетия отново ще има полети между Сърбия и Косово, а по-точно по оста Белград - Прищина. Двете страни подписаха споразумение, което е насочено към засилване на регионалните икономически отношения.

Представители на Сърбия и Косово парафираха писмото в Берлин в присъствието на съветника по национална сигурност на САЩ - Робърт О'Брайън, който заяви, че това е исторически акт, описващ търговската авиация като ключ към съвременната икономика.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства решението на германската авиокомпания "Ойроуингс" (Eurowings) да възстанови директните полети между Белград и Прищина, които навремето бяха част от СФР Югославия.

Търговските полети между двете настоящи столици спряха преди 21 години с кървавата война в бившата сръбска провинция. Вместо това между двата града трябваше да се пътува пет часа с автомобил.

Споразумението беше подписано от сръбския министър на транспорта Милун Тривунац и директора на Агенцията за гражданска авиация на Косово Есат Бериша.

25-минутните полети, които все още не се знае кога ще започнат, ще се изпълняват от нискотарифния превозвач "Ойроуингс", който е под шапката на "Луфтханза".