21 нови болни от коронавирус, 12 в столицата

669 са заразени с COVID-19 в България

Новини
08:00 - 12 Април 2020
5694
21 нови болни от коронавирус, 12 в столицата

21 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа, 10 от тях са постъпили в болница. В София са 12 случая. 669 са общо болните у нас. 

От щаба изразиха безпокойство, че хората на спазват правилата и не остават в къщи. Вчера заради хубавото време столицата е била пълна с граждани. Очаква се по-тежките случаи от провинцията да дойдат в София, казаха специалистите.

Лекарите са настояли хората да останат в къщи и да пазят близките си. "Ако си останете в къщите, ние в 21,00 часа ще ви ръкопляскаме, в нашите очи има страх, нека да запазим това, което досега имаме като резултат", призоват лекарите от Александровска болница. 

От "Пирогов" също изразиха притеснение, че болни се разхождат между хората. "Няма пациент, който да е постъпил при нас и да е в добро състояние. Сега не е е време да седим по градинките и да пием бира, следващите дни ще са решаващи", казаха от спешната болница. 

Тревогата на щаба не била, че са отворени храмовете, а по-скоро с това, което се случва извън храмовете. Във ВМА имало пациенти, на които е минал много дълъг период, но лекарите не могат да изчистят вируса. Много са хората, при които са минали 28 дни, но все още носят заразата и лекарите не могат да им помогнат. 

Хонконг, Сингапур и Тайван - някога сочени като ранни успехи в борбата с пандемията - сега се сблъскват с нова вълна от случаи на коронавирус, до голяма степен подхранвани от инфекции, идващи от чужбина. Сингапур също наблюдава увеличение на местните трансмисии, като през изминалата седмица повече от 400 случая са свързани с общежития за работници мигранти, пише британския вестник The Independent

Първите потвърдени случаи и на трите места бяха свързани с хора, пътували до Ухан, Китай, където започна пандемията, последвани от малки клъстери от случаи сред жители без история на пътуванията.

 
Въпреки близостта им до континентален Китай обаче, всички те успяха да запазят броя на случаите си в продължение на седмици чрез бдително наблюдение и ранна намеса.

Очаквайте подробности.