2100 заразени от коронавирус, 31 са новите случаи

Новини
08:00 - 14 Май 2020
4572
2100 заразени от коронавирус, 31 са новите случаи

2100 са болните от коронавирус у нас. 31 са новите случаи. Има ново заразено дете от Сливен, 28 са заразените лекари. Още трима души са починали за последните часове. 521 са излекуваните българи. 99 са починалите до днес за България. 

От щаба бяха категорични, че не е редно да се изваждат данни за болните от COVID-19 хора, защото в това няма никакъв морал. 

Детските градини ще останат затворени поне още една седмица. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви, че Националният оперативен щаб продължава мониторинга на ситуацията с детските градини в други страни от ЕС. Например, в Дания не е регистрирано заразяване, но ситуацията в Германия е по-различна както в училищата, така и в детските градини.

„Нашето становище е, че поне още една седмица не трябва да се отварят детските градини“, каза проф. Мутафчийски.

Той посочи, че няма връзка между броя на проведените тестове и броя на новооткритите случаи с коронавирус. Така проф. Мутафчийски коментира данните за броя на заразените с COVID-19 от последните дни, които варират от 20 до 50.

„Изследванията потвърждават, че у нас има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот“, каза той.

От полунощ България вече е в извънредна епидемична обстановка. Изненадващото решение беше съобщено на извънреден брифинг от здравния министър Кирил Ананиев.

Новата мярка влезе в сила моментално след изтичане на срока на извънредното положение. Обявената сега епидемична ситуация ще бъде в сила от днес до 14 юни. С четири различни заповеди стана възможно да се запази същия режим на работа на търговските обекти, какъвто е и в момента. Остава в сила и задължителната 14-дневна карантина при влизане в България.

Германия потвърди нови 933 заразени с новия коронавирус, с което общият им брой става 172 239 души, съобщи Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

За последните 24 часа има и 89 починали от коронавируса. Общият брой на жертвите в Германия става 7723 души, предава БТА.