21,6 км: Къде е най-дългата улица в България?

Русенският булевард „България“ е част от републиканските пътища I-2 и I-5 и поема транзитния трафик през Дунав мост

Актуални новини
14:55 - 15 Август 2023
10062
21,6 км: Къде е най-дългата улица в България?

Знаете ли коя е на-дългата улица в България? Най-дълго може да се разхождаме в Русе по бул. „България“.

Той е с впечатляваща дължина - 21 600 метра. Това показва търсачката на улици Bgmaps. На картите на сайта са включени 70 000 километра пътна мрежа, а екипът актуализира информацията за пътната мрежа ежедневно, обяснява „Фокус“.

Булевардът е част от международния път Русе – София.

От рекорда е изключен Околовръстният път в столицата (52 км) и Скоростната магистрала в Перник (23 км).

Булевард „България“ е познат на русенци още като Международното шосе

Булевард „България“ в Русе е наричан още Международното шосе. Той е важна пътна артерия в града. Започва на входа на Русе от София и завършва при кръговото движение на ГКПП Дунав мост. Изграден е през 50-те години на ХХ век, а през 70-те години е разширен с второ платно и е осигурено безконфликтно преминаване през всички пресичащи го улици.

Булевардът е част от републиканските пътища I-2 и I-5 и поема преобладаващата част от транзитния трафик през Дунав мост.

През 2017 година хората, които живеят в района на булевард „България“, излязоха на протест с искане да се изгради пешеходен надлез, който да осигури безопасността на пресичащите.

На булеварда стават най-много катастрофи с жертви.

През 2020 година завърши строежа на новия пешеходен надлез над натоварения булевард „България“. Съоръжението е пешеходна връзка между кварталите „Чародейка“ и „Родина“.