22 турски кораба са блокирани в Украйна

Както на борда на плавателните съдове, така и в пристанищата има голямо количество товари - от зърно и олио до желязо

Новини
16:31 - 15 Април 2022
2514
22 турски кораба са блокирани в Украйна

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу посочи, че 22 турски кораба са блокирани на украинското черноморско крайбрежие заради войната между Русия и Украйна, предаде турският телевизионен канал НТВ.

Повечето от тях са на турски собственици, като сред корабите има и такива, които плават под турски флаг, уточни министърът пред журналисти.

Караисмаилоглу каза, че Анкара води преговори със страните в конфликта за освобождаване на корабите. Той добави, че както на борда на корабите, така и в пристанищата има голямо количество товари.

Караисмаилоглу отбеляза, че на борда на корабите има товари от зърно и олио до желязо. Той добави, че има и кораби на други държави. По думите му в района има близо 100 кораба.

Министърът добави, че и в турски пристанища има товари, които чакат да бъдат транспортирани към Украйна.

Караисмаилоглу посочи, че голяма част от общо 200 души членове на екипажите на борда на турските кораби, блокирани в Украйна, са били евакуирани. Той добави, че се работи и по въпроса за евакуация на ранени от района на войната.

Нашето министерство на отбраната полага доста усилия. И ние им предоставихме кораб. Държим в готовност кораба близо 10 дни, но там не можа да се постигне споразумение между двете страни, обясни министърът.