2,3 млн. лв. поискаха близките на тройния убиец от Рогош

Върнаха обвинителния акт на Николай Христов на прокуратурата заради пропуски

Общество
14:24 - 29 Февруари 2024
1331
2,3 млн. лв. поискаха близките на тройния убиец от Рогош

Граждански искове за над 2 300 000 лв. предявиха близките на загиналите Енчо и Стефан Манолови и Веселин Мустафов от Рогош спрямо обвинения в убийството на тримата Николай Христов.

Дъщерята на Енчо Софка Халачева настоя за два пъти по 200 хиляди за причинените ѝ неимуществени вреди от смъртта на баща ѝ, а съпругата на мъжа Недялка Манолова поиска 300 хил. лв. кръвнина за него, по 200 за двамата им синове Стефан и Веселин и 4500 лв., които отишли за погребение. По половин милион за смъртта на баща си Стефан и по 100 хиляди за тази на дядо си Енчо пък поискаха Салие и Есат Манолови. "Искам заради брат ми и децата нещо, ние с него бяхме все заедно", каза пред съда Таня Колева, от която не беше постъпила писмена молба.

Николай Христов е племенник на Енчо Манолов и братовчед на братята Стефан и Веселин. Те живеели в различни къщи в един двор в Рогош и често спорели за собствеността им. Скандалите ескалирали на 6 август 2022 г., когато 40-годишният мъж отправил обиди към чичо си, след което влязъл в дома си. Часове по-късно баща и синове отишли в къщата на Христов заедно със Софка Халачева и започнали да чупят стъкла. Николай извадил незаконната си пушка и открил огън. Тримата мъже загинали, а жената пострадала.

Според адвоката на Христов Валери Стоичков в обвинителния акт са допуснати нарушения. Той посочи, че не са описани споровете между роднните, които продължавали 10 години преди фаталната вечер. По думите на защитника в по-голямата част от акта се анализират основно показанията на две свидетелки, а не се посочва достатъчно ясно фактическата обстановка. "Има и противоречиви твърдения. В една ситуация прокуратурата приема, че моят подзащитен е нападнат само с една тояга. Малко по-надолу пише, че нападателите са били въоръжени и с метален прът", каза Стоичков.

"Липсват факти за отношенията между участващите в конфликта страни, които да са достатъчно изчерпателно посочени", заяви съдия Нина Кузманова. Тя посочи още, че недостатъчно ясно е описан предхождащият стрелбата конфликт, както и какво точно е станало, когато четиримата са отишли в дома на Николай Христов. "Всеки един ли е чупил, само с тази тояга ли, била ли е прехвърляна от един на друг", попита Кузманова. Неизяснено било и колко изстрела са произведени и всички ли са били насочени към пострадалите, както и какви са били действията на Софка Халачева.

"За нараняванията ѝ единствено става ясно в съдебномедицинската експертиза", каза съдия Кузманова.

Магистратите отхвърлиха и разглеждането на гражданските искове в хода на делото, тъй като това щяло много да затрудни процеса.

2,3 млн. лв. поискаха близките на тройния убиец от Рогош

Върнаха обвинителния акт на Николай Христов на прокуратурата