23 млрд . лв. се въртят в сивата икономика

Борисов поиска всички да приведат бизнеса си в бяло

Политика
12:37 - 09 Декември 2019
1835
23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

„На сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22 - 23 млрд. лв. всяка година”.

Toва обяви днес президентът на КНСБ Пламен Димитров на заключителния форум, посветен на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България". Той поясни, че през последните 10 години икономиката на сиво намалява, но все още е над 20%. 

„През годините са предприемани много мерки в борбата със сивата икономика, но това е "едно неравно състезание" между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията”, коментира финансовият министър Владислав Горанов. Той подчерта, че от лятото на 2018 г. правителството е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката.

Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18" (за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти ).

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на форума, предложи друго решение:

„Моят най-колегиален съвет е всички да си приведат бизнеса в бяло, настоя Борисов. Всеки да си легализира бизнеса, времената са такива, че държавата се дисциплинира”, апелира министър-председателят.

Той припомни времената, когато всички контрабандисти били агентура и службите криели информацията. Борисов призова максимално да се изсветли икономиката и поиска подкрепа по темата за касовите апарати. 

„При тези ниски данъци, трябва ли и ДДС да крадат, недоволен е Бойко Борисов”, недоволства премиерът.

На форума стана ясно, че делът на контрабандните цигари у нас за последните три месеца на миналата година е 4,4%. В Хасково остава най-високото ниво на незаконни цигари.