24 дни протестиращите искат оставката на кабинета

На площад „Независимост“ хората започват да се събират

Общество
19:41 - 01 Август 2020
2552
24 дни протестиращите искат оставката на кабинета

24-ти ден на антиправителствени протести у нас. Традиционно в София недоволните хора се събират в Триъгълника на властта. Остава блокирано и кръстовището на „Орлов мост“, където вече трети ден е разположен палатков лагер.

Палатки има и под прозорците на властта. Денонощие вече продължава и блокадата на пътя Стара Загора - Хасково. В опит да спрат движението на АМ „Тракия“, протестиращи бяха спрени от полицията. Във Варна беше проведено и автошествие.

На площад „Независимост“ хората започват да се събират.

Амбулантните търговци пак са пред Министерски съвет, където предлагат на протестиращите свирки, трибагреници, шапки. Те ги продават на ниски цени заради китайския им произход. Така например свирка се търгува за 2 лева. 

Протестиращите обявиха „Орлов мост“ за „зона, свободна от алкохол“. Освен това представиха и правила на гражданския протест.

От СДВР съобщиха днес, че ще бъде намален броят на полицаите, които охраняват протеста, тъй като са зачестили положителните проби за коронавирус сред служителите на МВР.

Около 21 часа вечерта започна и традиционното шествие. Така събралите се в Триъгълника на властта стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другите протестиращи. Там за кратко се породи напрежение, когато мъж се опита да се качи на трибуната, а протестиращите го обвиниха, че е пиян.

По-късно протестът се раздели на няколко лъча и блокира и други ключови булеварди в столицата.

Снимки: Агнес Методиева