24 министри и двама бивши президенти на поход срещу антисемитизма в Париж

Еманюел Макрон не присъства лично, но се обърна писмено към нацията с апела

Актуални новини
18:08 - 12 Ноември 2023
12600
24 министри и двама бивши президенти на поход срещу антисемитизма в Париж

В Париж се провежда голям републикански поход срещу антисемитизма на фона на зачестилите враждебни прояви срещу еврейската общност във Франция след атаката на "Хамас" в Израел.

Поне 10 000 души се стекоха към Дома на инвалидите, откъдето потегли шествието, отричащо антисемитизма. То е организирано по призива на председателите на двете камари на френския парламент.

В кортежа участват 24 министри, начело с премиера Елизабет Борн, представители на повечето политически партии, двама бивши президенти и много граждани, които потеглиха, пеейки "Марсилезата".

Президентът Еманюел Макрон не присъства лично, а се обърна писмено към нацията с апела да не се поддава на антисемитизма и да остане сплотена в републиканските и демократичните ценности.

Подобни шествия преди обед се състояха в Страсбург, Тулуза, Рен и други градове.

В редиците на похода се забелязват и фигури от крайнодясната партия "Национален сбор", чието присъствие разгневи и отказа от участие членовете на радикалната левица "Непокорна Франция".

Лидерката Марин льо Пен отклони въпросите на медиите за миналото на националистическата партия, свързано с антисемитизма.

От началото на конфликта и разправата с "Хамас" регистрираните антисемитски прояви във Франция са повече от 1000.