2.4 млн. българи щурмуват курортите по празниците

Нашенци са заделили средно по 1000 лева за екскурзия

Общество
13:00 - 13 Декември 2019
1700
2.4 млн. българи щурмуват курортите по празниците

Над 2,4 милиона са българите, които ще предпочетат да заминат на екскурзия по празниците или да си подарят спа уикенд през зимата, показва прочуване на "Галъп интернешънъл". Родните курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните, сочат още данните. Условията за туризъм пък като цяло се подобряват.

СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове.

Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв. Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни.

Според данните 42% от хората планират поне едно зимно пътуване за този сезон, като 18 на сто ще излязат в чужбина.

Зимните ни курорти пък са предпочитани от българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите. За 57% от анкетираните туризмът у нас се подобрява. За 26 на сто това не е така, а 17% не могат да дадат отговор.

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите – близо три четвърти от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%).

8% от българите са недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната.

Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея. Разбира се, като цяло, планираното в началото на сезона пътуване е и част от желанията на българите. Дали и доколко те се изпълняват, ще бъде проверено в следващи изследвания.