24 нови болни от COVID-19, още двама починали

Здраве
08:04 - 18 Май 2020, Обновена на: 08:05 - 18 Май 2020
3700
24 нови болни от COVID-19, още двама починали

24  са новите случаи на COVID-19 у нас. Вчера са изследвани 362 лица. 14 са в София. Един е приет в "Пирогов", а 13 са амбулаторни. Това стана ясно от последните актуални данни, съобщени от проф. Тодор Кантарджиев от Щаба за борба с коронавируса.

"Причината за малкия брой болни днес не е краят на епидемията. Вчера бяха изследвани 4 и половина пъти по-малко материали. 362 материала бяха изследвани, а причината е, че е неделя и не са взимани толкова проби", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Двама души са починали за изминалото денонощие. 

2235 е общият брой на болни в България. Заразените са за деня 13 жени и 11 мъже. Децата представляват шест процента от заболелите общи случаи. Заболелите лекари са 11 нови случаи. Вчера са изписани 14 пациенти. 

"С облекчение казвам, че нямаме нови случаи във Велико Търново и Видин. Втората област беше доста засегната последните седмици. От медицинският персонал са 242 заболели или 11% от общия брой случаи. Има два нови случая на заразени медици от вчера - в Пловдив и тук в "Пирогов". Излекуваните са 612. Излекуваните ги пускаме свободно след като имат отрицателен резултат с PCR тест, демек те престават да бъдат вирусоотделители. За съжаление, има двама починали за деня, с което случаите стават 110. Починал е мъж с илиус, болест на сърцето и хипертония - на 77 години и мъж на 69 години от Благоевград - той е с остра дихателна недостатъчност. Претърпял е мозъчна операция с отваряне на черепа заради тумор. 945 са случаите в София, а на второ място е Плевен с 208 случая, а след това е област Видин - 179 случая", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

И допълни, че тежките форми на болните са от хора, които са били в контакт с много болни, а по-леките, които са се заразили от един човек.

В болници се приемат само хора, които имат изявена клиника и среднотежко протичане на заболяването.

С 54 хиляди се е увеличил броят на случаите в световен мащаб. САЩ е на първо място по COVID, следвана от Русия и Испания. В Италия заболелите намаляват.

Европейското бюро на Световната здравна организация предупреждава за нови пикове в някои европейски страни, щабът анализира ситуацията у нас и на Балканите.