25 доброволци ще дезинфектират градския транспорт в София

"Рено Нисан" дава 8 автомобила за доставяне на храна на нуждаещи се

У нас
15:26 - 08 Април 2020
2509
25 доброволци ще дезинфектират градския транспорт в София

Столичната община ще включи доброволци в дезинфекцията на градския транспорт. От четвъртък 25 граждани ще дезинфекцират превозните средства на 10 крайни спирки. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя получи за временно ползване 8 автомобила, предоставени от "Рено Нисан България". Колите ще се ползват за доставка на храна и продукти до края на извънредното положение.

Компанията дава общо 20 автомобила на различни общини за временно ползване. Дарението се предоставя чрез Националния логистично-координационен център към Националния оперативен щаб и със съдействието на Националното сдружение на общините в България.

"Имаме много записани доброволци, които са нетърпеливи да се включат. Затова разговаряхме с част от тях дали са съгласни да помогнат с друга дейност освен доставка на храна и медикаменти. И от утре 25 от тях ще подпомагат дезинфекцията на превозните средства на градския транспорт. Тази дейност е изключително важна, затова съм разпоредила засилено почистване и дезинфекция на улици, булеварди и подлези", заяви Фандъкова.

Шест екипа на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция ще дезинфекцират днес обществени места в ромските махали в районите "Люлин", "Красна поляна" и "Слатина".

От четвъртък екипи на Столичния инспекторат започват засилени проверки на собствениците на кучета заради многото сигнали, че стопаните не почистват след домашните си любимци в паркове и градини.

Иначе Фандъкова увери, че пътникопотокът в градския транспорт се наблюдава постоянно от ЦГМ. Данните показали, че в късните часове вечер голяма част от превозните средства се движат празни и затова временно се намалява работното време на линиите - до 22 часа. Тя препоръча на хората, които пътуват с градски транспорт да носят маски в превозните средства.

Фандъкова коментира и евентуалното облекчаване на мерките за забрана за разходки в паркове и в планината Витоша.

"Преди 2 дни обсъждахме с премиера Бойко Борисов и проф. Мутафчийски варианти за облекчаване на част от мерките. Личното ми мнение е, че в момента е най-важно да мине пикът и до края на Великден не бива да се правят промени в режима. Но след това трябва да мислим за облекчаване на мерките, особено за семействата с малки деца. Вече създаваме организация как да става това. Разговарях и със СДВР и имам уверение, че полицията ще има ресурс да контролира този достъп. Моля, софиянци за още малко търпение. Нека да мине Великден", каза Фандъкова.