2.5 млрд. евро се очакват да са приходите от Евро'24

Над 2 000 лева би ви струвало, ако искате да посетите мач от Евроепйското първенство по футбол в най-бюджетния вариант

Новини
20:20 - 15 Юни 2024
2139
2.5 млрд. евро се очакват да са приходите от Евро'24

Европейските футболни финали са не само-най голямото спортно събитие на Стария континент за годината, но и най-големият финансово-икономически проект заради бума на някои отрасли и очакваните от тях значителни приходи. Най-големият печеливш вече се знае, разказва БНТ.

Петър Ганев - главен икономист на Института за пазарна икономика заяви: "Първо ще има ефект за УЕФА със сигурност, тъй като от тези шампионати се попълва бюджета. 2,5 млрд. евро са очакваните приходи. Половината е печалба, което се финансира от бюджета за следващите години."

Вторият голям печеливш, разбира се, ще бъде страната - домакин.

"Ще е важно за немската икономика, тъй като знаем, че тя е с много нисък растеж от 0,2-0,3. Дори за второто тримесечие, което обхваща началото на първенството, може да е и отрицателен растежа. Но все пак заради притока на чуждестранни туристи - 2,6 млн. билета, които ще бъдат продадени за тези 51 мача, ще има ефект в потреблението. Между другото, някои анализи казват, че по-силната промяна в поведените на потребителите ще бъде, ако Германия стигне поне до втора фаза. Т.е. ако отпаднат набързо малко ще спадне ентусиазмът на самите германци", допълни Ганев.

Европейското първенство по футбол ще се отрази позитивно обаче само на определени икономически сектори в Германия.

"Бирата е такъв сектор, който между другото миналата година спада с 5%. Туризмът ще спечели. Всички тези различни апликации за нощувки и т.н също ще дръпнат. Със сигурност ще има ръст и в покупките на телевизори, хладилници и барбекюта."

Ако искате да посетите мач от европейските футболни финали, ще трябва да заделите между 1500 и 2200 лева, като в тази сума е включена цената на билета, средно 800 лева, цената на самолетните билети - между 200 и 400 лева и поне 2 нощувки, които ще ви струват между 500 и 1000 лв.

Мачовете от Евро 2024 ще се играят на стадионите в Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн, Лайпциг.