25 ноември отне Марадона, Фидел Кастро и Джордж Бест

Нещо за четене
12:11 - 26 Ноември 2020
5025
25 ноември отне Марадона, Фидел Кастро и Джордж Бест

На 25 ноември 2016 година бившият кубински лидер Фидел Кастро си отиде от този свят. Точно 4 години по-късно неговият добър приятел Диего Армандо Марадона го последва.

Двамата винаги са се хвалели с близкото си приятелство, което показваха публично, когато са имали тази възможност. За това говорят различни снимки и видеоклипове. Прищявка на съдбата или нещо друго, но смъртта на аржентинската звезда идва в деня, в който си отиде и бившия кубински лидер.

Приятелството, което обединяваше футболиста и президента, датира от 1987 г., много скоро след като Марадона вдигна Световната купа на Мондиала в Мексико.

Аржентинецът винаги е проявявал голямо възхищение и преданост към Фидел Кастро, когото смяташе за „най-великият в историята", както и от фигурата на „Че Гевара“. Марадона бе татуирал "Че" на дясната си ръка, а Кастро на левия си крак.

Приятелството между Марадона и Фидел Кастро бе толкова силно, че в началото на новия век стана ясно, че кубинецът е вложил изключително много средства, за да детоксикира своя приятел и да извади Марадона от тъмния свят на наркотиците.

„Фидел, ако научих нещо от теб през годините на искрено и красиво приятелство, то е, че лоялността е безценна“, написа футболистът със собствения си почерк до своя верен приятел в едно от многото писма, които двамата си разменяха.

На 25 ноември 2016 г. Диего Армандо Марадона получи една от най-лошите новини в последно време: сбогом на големия си приятел.

„Обзе ме ужасен вик, защото той беше като втори баща“, каза „Ел Диего“ по това време, след като научи за фаталния изход на лидера на Кубинската революция.

Година преди кончината на Кастро, пак на същата дата - 25 ноември, умира един друг велик футболист и считан за бохем - Джордж Бест. На 59-годишна възраст. 

Като нищо двамата са се събрали някъде горе.  И двамата обичаха жените и пиенето. И футбола.