25% от българите са затлъстели

Наднорменото тегло е тенденция в по-напредналите страни

Здраве
11:38 - 09 Октомври 2019
2109
25% от българите са затлъстели

25 на сто от българското население страда от затлъстяване, а в развитите страни процентът е още по-голям - близо 1/3 от хората са с наднормено тегло. Тревожните факти съобщи началникът на Клиниката по ендокринология към столичната болница "Александровска" проф. Здравко Каменов. По думите му затлъстяването се увеличава в глобален мащаб, а според данни от 2016 г. най-високите нива на заболяването са в Мексико, Австралия и Канада.

Специалистът по ендокринология е категоричен, че сериозен проблем е покачване на затлъстяването в ранна детска възраст. А наднормените килограми водят до сериозни проблеми, сред които сърдечно-съдовите заболявания и диабет.

Редукцията на теглото само с от 5 до 10% може да намали риска от появяването на тези заболявания, поясни проф. Каменов.

Доц. Пламен Попиванов от своя страна обясни, че пациентите се разпределят на много слаби, хора с нормално тегло, леко пълни хора със свръх тегло и след това степените на затлъстяване.

Той разясни, че индексът на телесната маса и обиколната на талия са методите за изчисляване на риска от затлъстяване. По думите му рисковите фактори от затлъстяване започва още от бебета, като основно влияние има начина на живот на майката.

Според д-р Наталия Темелкова първо трябва да има много ясна и прецизна диагностика на заболяването. По думите й няма универсална диета, която може да помогне.

Д-р Темелкова подчерта, че е много важен вида на въглехидратите и мазнините, които приемаме. Тя е на мнение, че трябва да има създадени хранителни навици в семейството, да се правят по 10 000 крачки на ден и да има поне по 8 часа сън.

Основният проблем при борбата със затлъстяването е мотивацията, допълни тя.