250 деца ще получат първо причастие от папа Франциск

Близо половин година жителите на Раковски се готвят за посещението на светия отец

У нас
18:49 - 05 Май 2019
2693
250 деца ще получат първо причастие от папа Франциск

250 деца в Раковски ще получат първо причастие от папа Франциск в понеделник. Близо половин година жителите на Раковски се готвят за това посещение. В града живее най-голямата католическа общност у нас - над 20 000 души.

„При нас католиците вярата ни прави по-обединени”, заявява Бойка Романова пред Нова тв. Тя и семейството й не пропускат неделни литургии и празнични служби. Чакат с огромна надежда папа Франциск, защото малкият им син ще получи първо причастие от светия отец. 

„Първо причастие означава да приема Исус за първи път в моето сърце. На папата ще кажа само едно нещо на италиански: „Санто Падре, бенедикаме”. Това означава – „Свети отче, благослови ме””, заявява 8-годишният Никола. За Бойка и съпругът й Александър това ще е изключително специален момент. 

„Всеки папа е с мисия. Но този папа, той иска да сме обединени. Няма значение дали сме католици, дали сме православни, защото той направи толкова много срещи било то с евреи, с араби, с мюсюлмани. Той иска просто да сме обединени всичките и да има мир по света”, заявява Бойка Романова.

Това ще е третият папа, когото семейството ще види. Близостта им с Ватикана е отпреди 13-години - бракът им е получил папска благословия. 

„Това е за нас много скъп подарък, лично богословия от Светия отец Бенедикт 16. Там пише: „Самият Бенедикт16 дава своята богословия по случай сватбата на Бойка Карагеоргиева и Алексанъдр Романов, като им пожелава от сърце една фамилия, която да бъде винаги щастлива и богословена””, заявява Бойка.

За около две години семейството живяло в Италия.